Assalamualaikum. Berbuka harini dengan puding jagung pulak. Tadi terima arahan kena potong itu jagung pastu dah siap boleh pulak mak cakap 'hmm jagung tu simpan lah dulu..' -.- grrrrr..okay mak! soq/sahur nanti takyah buat cucur jagung, kak nak buat puding! *lari masuk bilik tengok resepi.
Bahan bahan:
3 biji jagung (ambil isi)
600ml santan/susu segar (aku pakai susu)
3 sudu makan tepung jagung/kastad (aku pakai kastad sebab takda pewarna kuning)
5-6 sudu besar gula (4 sudu pun dah cukup manis, mungkin sebab aku pakai susu..kalau santan letak 5-6 okay kot)
Cara cara:
- kisar jagung bersama santan/susu dengan blender sampai hancur. pastu tapiskan dan masukkan ke dalam kuali dengan api kecil. (aku tak tapiskan pon sebab nak texture dia rough sikit (alasan). err act malas nak tapis hehe)
- pastu masukkan gula dan tepung. kacau sampai pekat. (err aku tak ikut pun step ni sebab tadi dah hentam blend sekali dengan tepung, gula hehe) <-- jangan tiru. nak tiru pun boleh takda masalah pun. Macam la ada orang nak tiru resepi yang aku
curini. *forever alone* - okay dah pekat, kasi angkat masukkan dalam bekas dan biarkan sejuk. siap.
daa~
No comments:
Post a Comment